Vanha pappila

Tutustu

Täytä lomake

PIHTIPUDAS-KORUN TARINA

Kauan sitten kylmyys yritti vallata ja kukistaa tienoon. Talvet pitenivät ja jääpeite vangitsi maan. Vuosituhansien ajan maa nöyränä taipui, odottaen vapautumistaan. Lopulta kylmyys väistyi, jää suli ja vedet kuohuivat. Paetessaan talvi uursi maan pintaan jälkensä – syviä arpia, kuin suuntaviivoja, harjuja, laaksoja, soita ja lohkareita.

”Elämän jälkiä”, maa totesi ylpeänä ja voimaantuen alkoi oikoa kyyryyn painunutta ryhtiään, nousi ja hurjasti tanssien muovasi maisemaa, muinaisjärvien kimmeltävä puku yllään välkehtien. Tanssin päätteeksi maa hymyili, oli tyyni ja rauhallinen – näin on hyvä.

Maan arpiin ja uurteisiin oli syntynyt kolme suurta järveä, jotka nykyään kantavat nimiä Muurasjärvi, Alvajärvi ja Kolima. Maa oli valmis, hedelmällinen ja se odotti.

Ajan saatossa taivaalla tuikkiva Otava tähtineen johdatti ihmiset Pihtiputaalle – kotiin.

Kalaisien vesien ääreen Pohjolan portille oli hyvä asettua. ”Tänne me jäämme”, he päättivät ja niin Pihtiputaasta muotoutui aikansa metropoli sekä kulttuurivaihdon solmukohta. Täältä ovat saaneet alkunsa monet tunnetut tarinat ja uusia tehdään vielä tänäkin päivänä tulevien sukupolvien kerrottavaksi.

Riipus, hopeaa
Ketju 45 / 50 cm
Ennakkotilaushinta 169 €
Arvioitu toimitus vko 27 / 2019

Solmioneula, hopeaa
Ennakkotilaushinta 169 €
Arvioitu toimitus vko 27 / 2019

KORUN ESIKUVA

Korun esikuvana on Pihtiputaalta, Pohjoisniemen Madenevankankaan kaivauksilta v. 1998 (Juhani Krook) löydetty vanha, kampakeraamiselle ajalle ajoittuva ruukun palanen, joka on liitetty sittemmin Kansallismuseon kokoelmiin.

Ehkä maankamaran elämän jäljet, Pihtiputaan järvet rantoineen, suot ja harjut sekä tähtitaivaan johdatus Pohjolaan ovat toimineet ruukun tekijän inspiraationa.

Nyt tuo muinainen ruukun palanen on ikuistettu Pihtipudas–koruun. Korun muodot ja kuviot luotsaavat kantajaansa
hahmottamaan omia juuriaan, elämän suuntaviivoja ja toivottavat kantajalleen voimaa ja rohkeutta kertoa
ylpeästi omaa tarinaansa.
Pihtipudas